Hva er MKV-format?
Kommentar

Hva er MKV-format?

Sist oppdatert på 27-08-2018 av

MKV, mindre kjent som Matroska Video, er et gratis standard innholdsformat som kan inneholde en rekke video-, lyd- og undertekstfiler i én fil. Denne filtypen ble utviklet i Russland i 1992. Steve Lhomme, grunnleggeren av Matroska, med hjelp av en gruppe av programmerere. Navnet Matroska kommer fra det russiske ordet «matryoshka», som er navnet på de hule russiske dukkene. Som andre innholdsformater som AVI, MP3 og ASF (Advanced System Format), kan MKV lagre multimedieinnhold, men MKV-formatet skiller seg fra disse filtypene fordi det er et åpen kilde-format.

Filendelse: MKV

Kategori: Videofil

Popularitet: Veldig populær blant filmentusiaster

Utvikler: Steve Lhomme

Tekniske data om MKV-formatet

  • Dette filformatet er avledet fra et prosjekt kalt MCF (Multimedia Container Format), det første prosjektet som ble opprettet for et åpent innholdsformat som kan pakke videoer, lyd og undertekster i én fil.
  • Normalt har Matroska-filen fire serier for ulike filer. Dette er MKA for lydfiler, MKS for undertekstfiler, MK3D for 3D-video og MKV for video med lyd og undertekster.
  • MKV er ikke en lyd- eller videokodek, men et innholdsformat som kan lagre mange lydfiler, videoer og undertekster i en enkelt fil. Brukere kan bruke det til å lagre komplette filmer eller CD-er.
  • Som et åpent kilde-element er det gratis å bruke. Den tekniske informasjonen som beskriver de originale dataene er åpen for alle, selv til kommersielle grupper som ønsker å støtte det i produktene sine.
  • MKV er motstandsdyktig mot feil. Det kan spille av selv ødelagte filer.

Sammenligning – MKV og HEVC MKV

Som nevnt kan MKV inneholde ulike medietyper som kommer i ulike kodektyper, og den mest vanlige typen er H.264 eller AVC. Et annet videokodek-format som kan lagres i MKV er H.265 eller HEVC (High Efficiency Video Coding) som er etterfølgeren til H.264. Før vi sammenligner disse formatene kan vi ta en titt på forskjellene mellom H.264/AVC og H.265/HEVC.

i

H.264 og H.265: H.264 eller AVC er for øyeblikket det mest populære formatet for videokomprimering. Det er mye brukt på videonettsteder som YouTube og Vimeo, i Blu-ray disker og dessuten i HDTV-sendinger over kabel og satelitt. HVEC er bedre på dette området ettersom det støtter strømming og kringkasting av Ultra HD-videoer, i tillegg til 4K og 2K. H.264 støtter kun opptil 4K og 59.94 fps, mens HVEC støtter opptil 8K og 300 fps.

ii

H.264 MKV VS. HEVC MKV: HEVC MKV betyr MKV-filer med HEVC-kodek. MKV-filer kodet i HEVC-format har en lavere bitrate enn en H.264-fil og kan dermed redusere filstørrelsen med 40-50 % sammenlignet med H.264 mens videokvaliteten forblir den samme som i H.264-format. På grunn av umoden teknologi i HEVC, er støtte for HEVC MKV for øyeblikket begrenset sammenlignet med H.264 MKV ettersom H.264 fremdeles er et av de mest populære formatene som benyttes til komprimering av videoer. Vi er imidlertid sikre på at enhetene eller bruksområdene som er tilgjengelige for HEVC MKV-formatet kommer til å fortsette å vokse på grunn av dets avanserte funksjoner.

Spillere som kan åpne MKV-filer

VLC Media PlayerVLC Media Player – VLC Media Player er en åpen kilde, åpen plattform og bærbar mediespiller og er det beste verktøyet for å spille av MKV-filer. Det støtter nesten alle lyd- og videofiler. Du trenger ikke å laste ned ekstra kodeker for å spille av filer i dette formatet.

Final Media PlayerFinal Media Player – I tillegg til MKV, kan Final Media Player spille av 40 andre videoformater sammen med mer enn 40 lydformater. Det er imidlertid kun kompatibelt med datamaskiner som kjører Windows 8, 8.1, Vista og XP.

5K Player5KPlayer – 5K Player kommer med et grunnleggende brukergrensesnitt som er enkelt å forstå. Dette programmer inneholder ekstrafunksjoner inkludert nedlasting av gratis sanger, og avspilling av DVD og musikk.

MPlayerMPlayer – MPlayer kan spille av en lang rekke mediefiler inkludert fysiske media, innholdsformater, videoformater, lydformater, undertekstformater, bildeformater osv. Det er gratis og åpen kile, og kan kjøre på flere ulike plattformer.

DivX Plus PlayerDivX Plus Player – DivX Plus Player er et program som ikke bare er kompatibelt med MKV-filer men som dessuten kan spille dem av på en god måte. Det er imidlertid utviklet for kommersielt bruk. Brukere må betale dersom de ønsker å bruke denne programvaren til å spille av MKV-filer.

Alt-i-ett-løsninger for MKV videounderholdning

i

Legg til undertekster til MKV-videoer – Undertekster er veldig viktige for å kunne forstå historien som filmen forteller. Av og til kommer MKV-filmen vi laster ned fra videonettsider eller kjøper i butikken uten innebygget undertekst. Dette er virkelig frustrerende ettersom det kan ødelegge filmopplevelsen. For å unngå dette problemet kan vi legge til den korresponderende underteksten til filmen.

ii

Trekk ut undertekster fra MKV-filer – MKV-filer kan inkludere videoer, lyd og undertekster i én fil. Dersom du ønsker å lagre underteksten fra filmen for annet bruk kan du trekke du ut fra videoen via to enkle metoder.

iii

Spill av MKV på Samsung TV – I følge Samsungs offisielle nettside er Samsung TV i stand til å spille av alle mediefiler, som MKV-format. Noen av MKV-videoene støttes imidlertid ikke av TV-en på grunn av problemer med kompatibilitet. Dersom for eksempel Dolby Tree-lyd er inkludert i MKV-filen vil TV-en ikke klare å støtte avspilling. Derfor bør du endre lydfilene til en type som TV-en kan gjenkjenne eller konvertere hele filen til et annet populært format.

iv

Spill av MKV på Mac – Filformatet MKV er ikke venner med Mac OS. Du må laste ned et eget program for å spille det av på Mac. Det finnes noen andre metoder som kan hjelpe deg med å spille av MKV-filer på Mac dersom du ønsker å vise den med den innebygde mediespilleren QuickTime Player.

Vurderinger:4.8 /5(basert på 16 vurderinger)takk for din vurdering!
Publisert av:Den tilKonvertere videoformat, Video Lyd Konverter.Sist oppdatert på 27-08-2018

Legg igjen en kommentar

Vennligst angi navnet ditt!
Vennligst angi innhold!

Kommentar (0)

Få dem nå!
APOWERSOFT
Eksklusive
Gi bort
&
Verdifulle
Rabatter
Lær mer
Apowersoft Unlimited
Ett-klikks-installering av 14+ All Apowersoft-produkter
new
Støtte
Del
Anmeldelsen
Kommentar
Tilbake til toppen