Hva er M4A-format?


M4A – Definisjon

M4A er en filendelse under MPEG-4 som brukes for å representere en komprimert lydfil. Den offisielle filendelsen definert av MPEG4-standarden er MP4, som inneholder både lyd og video. MPEG4-filer som kun inneholder lyd har normalt filendelsen M4A. I realiteten var ikke dette filformatet særlig populært før Apple Inc. begynte å bruke det i sanger for iTunes og iPod. Disse benytter enten Advanced Audio Coding (AAC) eller Apple Lossless (ALAC) kodek for å differensiere dem fra andre MPEG4-lydfiler.

Filformat: M4A (MPEG4-lyd)

Kategori: Lydfil

Popularitet: Populær blant Apple-brukere

Udvikler: Apple Inc.

Fakta om M4A

  • M4A-lydfiler er ubeskyttet. Beskyttede filer har normalt filendelsen M4P.
  • M4A-lyd kan dekodes tilbake til den opprinnelige kvaliteten de hadde før komprimering.
  • De fleste M4A-sanger i iTunes Store koster penger, men det finnes dessuten sporadiske spesialtilbud og gratiskampanjer.
  • iTunes Store tilbyr også musikk i andre formater enn M4A.
  • M4A-musikk kan direkte angis som ringetone på iPhone ved å endre filendelsen fra M4A til M4R via iTunes.
  • Det er en kodek som er utviklet for å gi tapsløs omkoding på mindre lagringsplass.

Fordeler: Filer i M4A-format komprimeres, men kvaliteten er tapsløs. Det er også en fordel at M4A ikke har Digital Rights Management-beskyttelse (DRM) slik at den enklere kan redigeres og overføres.

Ulemper: M4A kan gjenkjennes i iTunes, iPod og andre Apple-enheter. Men den svake kompatibiliteten med andre enheter gjør avspilling av M4A-lyd ubeleilig sammenlignet med MP3-filer.

M4A vs. MP3

M4A blir ofte ansett som etterfølgeren til MP3 fordi det gjør det samme som MP3. Sammenlignet med MP3 kan imidlertid M4A komprimere lyd med samme bithastighet men med lavere filstørrelse. M4A-filer har normalt en stereo bithastighet på 128kbps, 192kbps eller 256kbps. (Bithastighet angir data som overføres i et digitalt nettverk innen en gitt tidsperiode. De vanlige målenhetene for bithastighet er kbit/s og Mbps, som betyr kilobits per sekund og megabits per sekund. Uansett hvilken enhet som brukes, vil generelt sett et høyere tall antyde høyere hastighet eller høyere kvalitet.) Dersom du driver med med musikkomkoding, anbefales det at du lagrer M4A-musikk med 192kbps, noe som gir både god kvalitet og lav filstørrelse. For flere detaljer, bes du om å sjekke sammenligningen nedenfor.

Kvalitet: Av åpenbare grunner har en M4A-fil med ALAC-komprimering den beste kvaliteten siden det opprinnelige lydsignalet bevares. Selv for M4A-lyd kodet med AAC tapskomprimering indikerer testen at den fremdeles yter bedre i henhold til lydkvalitet enn MP3-filer ved samme bithastighet, spesielt når bithastigheten er på eller under 128kbps.

Filstørrelse: Filstørrelsen og kvaliteten er direkte relatert til bithastigheten. Når bithastigheten økes vil også lydkvaliteten og filstørrelsen øke. For å oppnå samme kvalitet må for eksempel en MP3-sang kodes rundt 192kbps, mens det for M4A-sangen holder med 128kbps, noe som betyr at filstørrelsen blir mindre.

Kompatibilitet: MP3 dominerer utvilsomt lydindustrien fremdeles. Nesten all programvare og maskinvare støtter det. Likevel er M4A-filer begrenset til PC, iPod, iTunes og andre Apple-enheter.

Programmer som kan åpne M4A-filer

iTunesApple iTunes – iTunes er utviklet av Apple Inc. og er et fire-i-ett program som kan brukes som mediespiller, mediebibliotek, nettradio og administrasjonsverktøy for mobil. iTunes er tilgjengelig for Windows for åpning av M4A-lyd.

QuickTime player Apple QuickTime Player – QuickTime Player er også medlem av Apple-familien. Det er den mest passende mediespilleren for å spille av M4A-filer.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – Microsoft støtter også avspilling av M4A-lyd, noe som vil si at Windows-maskiner kan spille av M4A-filer direkte uten å installere ekstra kodeker.

Media player classicMedia Player Classic – Dette er en kompakt mediespiller som ble opprettet av og som vedlikeholdes av en programmerer kalt «Gabest». Media Player Classic støtter for øyeblikket kun Windows OS (32-bit og 64-bit).

KSP Sound Player – Denne kostnadsfrie lydspilleren er tilgjengelig for Windows og ble utviklet av Kalliope s.c. Company. KSP var tidligere kalt KMP etter Kalliope Media Player men underveis i utviklingsprosessen endret selskapet fokus fra medie- til lydspiller.

Nullsoft Winamp Media Player -Winamp var en mediespiller for Windows. Med senere støtte for Android og Mac OS X, gir Winamp muligheten til å spille av M4A-filer.

Roxio Creator – Dette er et merkebeskyttet optisk diskprogram laget av Roxio som tilbyr verktøy for å redigere video, lyd, bilder og mer.

NCH Swift Sound WavePad – WavePad er et fullverdig program for lyd- og musikkredigering på Windows og Mac. I tillegg til redigering av lydfiler, støtter det også avspilling av en rekke lydformater, inkludert M4A.

Alt-i-ett løsninger for M4A-format

Hvordan konvertere lyd til M4A?

i

Konvertering af MP3 til M4A – M4A overgår MP3 i lydkvalitet og i filstørrelse, selv om kompatibiliteten nå er mindre populær enn MP3. For å kunne ha flere sanger på enhetene sine, er det beste alternativet for Apple-brukere å konvertere MP3 til M4A. Dermed kan de nyte musikk i relativt høy kvalitet på lite diskplass.

ii

Konverter FLAC til M4A – FLAC er et lydformat for tapsløs komprimering. Det bevarer lyddataene mens det reduserer filen til halvparten av opprinnelig størrelse. For musikkfans gir sanger i FLAC-format en enestående lydopplevelse. Dersom du bruker iPhone eller andre Apple-enheter er imidlertid ikke dette gode nyheter. Ettersom Apple-enheter ikke gjenkjenner formatet må du konvertere FLAC til M4A eller andre Apple-kompatible lydformater.

iii

Konverter WAV til M4A – WAV er et lydfilformat fra Microsoft og IBM. En WAV-fil kan enten inneholde komprimert eller ukomprimert lyd. Vi konverterer WAV til M4A av følgende fornuftige årsaker: Sammenlignet med M4A vil den samme filen i WAV-format ta opp mye diskplass. I tillegg støtter Apple M4A-filer heller enn WAV.

Hvordan konvertere Video til M4A?

i

Konverter MP4 til M4A – MP4, kjent som MPEG-4, er et populært format brukt til å lagre video- og lyddata. Når MP4 kun inneholder lyddata har det filendelsen M4A. Når vi ønsker å trekke ut lyd fra MP4-video uten tap av kvalitet, er det en god idé å fjerne videodata fra MP4-filen og beholde lydsporet.

Legg igjen en kommentar

Vennligst angi navnet ditt!
Vennligst angi innhold!

Kommentar (0)

Få dem nå!
APOWERSOFT
Eksklusive
Gi bort
&
Verdifulle
Rabatter
Lær mer
Apowersoft Unlimited
Ett-klikks-installering av 14+ All Apowersoft-produkter
new
Støtte
Del
Anmeldelsen
Kommentar
Tilbake til toppen