Hva er AC3-format?
Kommentar

Hva er AC3-format?

Sist oppdatert på 27-08-2018 av

AC3 – definisjon

AC3 står for Audio Coding 3, en filendelse for lyd-filer med surround-lyd. Det ble opprettet av Dolby Laboratories i 1987 for bruk i DVD-er, Blu-ray, HDTV og i systemer for hjemmeunderholdnings. AC3-formatet inneholder opptil 6 separate lydkanaler. De 5 mest bruke kanalene er tilegnet høyttalere med normal rekkevidde (20 til 20.000 Hz) og 1 kanal er tilegnet lave frekvenser (20 til 120 Hz) med subwoofer-effekt. De aktuelle kanalene er vestre front, høyre front, venstre bak, høyre bak og 1 ultra-lavt spor kalt 5.1 kanal. Dette er standard surround-lyd som normalt brukes i kommersielle kinoer og hjemmekinoer.

Filendelse: AC3

Kategori: Lydfil

Popularitet: Populær blant hjemmekino-entusiaster

Utvikler: Dolby Laboratories

Fakta om AC3

  • AC3 kan ta lydfrekvenser mellom 20 til 20.000 Hz, som er samsvarende med menneskers hørbare frekvens. Dette betyr at AC3 kan produsere unik, detaljert og variert lydeffekt for mennesker.
  • HDTV-programmer benytter AC3 som standard lydformat. Sammen med HD-signalet fra TV-sendingen blir alt naturtro, dette gjelder spesielt lyden.
  • Tidligere ble Dolby Pro Logic 4.0, og ikke AC3, benyttet som selskapets standardformat. Dolby Pro Logic 4.0 finnes i mange VHS-kassetter lansert på 1980-tallet.
  • Bitraten til AC3-lyd i DVD-er er opptil 640 kbps med en samplingsrate på opptil 48 kHz.

Fordeler: AC3 aksepteres som bransjestandarden for DVD og DTV. Nesten alle DVD-lydspor er i AAC-format. AC3 er meget komprimert og tar liten lagringsplass, men lydeffekten er fullstendig bevart som i den opprinnelige DVD-en. AC3 kan konverteres til videofiltyper som AVI og MPEG som kan oppnå 5.1 Dolby Digital Surround-lyd når de spilles av på mediespillere.

Ulemper: AC3 brukes i stor grad i DVD-er men er sjelden brukt i andre sammenhenger. Selv om AC3 støtter 7.1-kanaler støtter det maksimalt 5.1-kanaler for lyd-CDer, med en grense på opptil 448 kbps.

AC3 VS. AAC

AAC eller Advanced Audio Coding er veldig ulikt AC3. AAC er en type tapsløst lydformat som lanseres som etterfølgeren til MP3 på grunn av at det generelt sett oppnår bedre lydkvalitet i samme filstørrelse. AAC-formatet er et mer praktisk, tapsløst format enn AC3-formatet. Det gir bedre lydkvalitet enn AC3 med samme bitrate, spesielt ved lave bitrater. Nedenfor finner du en mer grundig sammenligning mellom AC3 og AAC.

Historie:

  • AC3 ble utviklet av Dolby Laboratories og var frem til 1994 kalt Dolby Stereo Digital. Moving Picture Experts Group har siden 1997 ansett dette formatet som den internasjonale standarden.
  • AAC ble utviklet i et samarbeid mellom AT&T Bell Laboratories, Dolby Laboratories, Sony Cooperation, Nokia og Fraunhofer IIS. I 1997 bestemte Moving Picture Experts Group at AAC skulle være internasjonal standard.

Kvalitet:

  • AC3-formaet er en 6-kanals surround-lyd som gir en total bitrate av 384 kilobits per sekund og støtter samplingsrater på opptil 48 kHz. Du må benytte et forsterkersystem som støtter Dolby Digital for å kunne reprodusere den fullstendige effekten av AC3-sporet.
  • AAC kan lagre en større mengde lydinformasjon ved hjelp av lite plass. Det er et mer avansert tapsløst lydformat enn AC3. Samplingsfrekvensen varierer mellom 8 til 96 kHz, så lydkvaliteten er bedre enn AC3 når lydfilen omkodes ved lave bitrater.

Kompatibilitet:

  • AC3 er vidt brukt som standard lydpor i DVD-er, Blu-ray, HDTV og spillkonsoller.
  • Apple adapterte i 2003 AAC som standardformat for iTunes og iPod. De fleste enheter og spillere støtter AAC-formatet. Mange lydsystemer for bil benytter AAC.

Programmer som kan spille av AC3-filer

VLCVLC Media Player – VLC Media Player er laget av VideoLAN Project. Dette er en allsidig mediespiller som støtter alle lyd- og videoformater og som kjører på flere plattformer inkludert Windows, Mac, Linux, Unix, iOS og Android.

KMPKMPlayer – Det fullstendige navnet er K-Multimedia Player. Dette er en mediespiller som er tilgjengelig for Windows OS. Det kan spille av en lang rekke filer inkludert AC3-formatet. KMPlayer ble overtatt av Pandora TV (et koreansk selskap som driver med videostrømming) i august 2007.

NERONero Multimedia Suite – Denne programvarepakken er utviklet for Microsoft Windows av Nero AG. Denne programvarepakken inkluderer Nero Burning Rom for skriving og kopiering av disker, Nero Video for videoredigering og oppretting av videodisker, Nero RescureAgent for gjenoppretting av data og mange andre gratisprogrammer.

XineXine – Xine er utviklet av Xine Project og er en multimediespiller for Unix-lignende operativsystemer. Det inneholder en flott mulighet til å rette opp synkroniseringen i lyd- og videosendinger.

AllplayerALLPlayer – ALLPlayer er en polsk freeware mediespiller kjent for muligheten til å lese av matchende undertekster ved avspilling av filmer. ALLPlayer har dessuten en innebygd utjevner med mange lydinnstillinger (pop, rock, techno osv.) som gir en kinolignende lydeffekt.

Komplett sett av løsninger for AC3-formatet

i

Konverter AAC til AC3 – AAC er et vanlig lydformat som normalt brukes i innholdsformatene MP4 og MKV. Mange mediespillere kan spille av MP4/MKV-filer som inneholder AAC-lydspor. Dersom du ønsker å nyte MP4 eller MKV-filmer med kinolignende lydeffekter hjemme må du konvertere lydfilen fra AAC til AC3.

ii

Konverter DTS til AC3 – DTS (Digital Theater System) og AC3 (Dolby Digital) er de to mest populære lydkodeker brukt i kino- og hjemmekinosystemer for avspilling av flerkanals høydefinisjonslyd. I realiteten ble DTS tatt i bruk i DVD-er senere enn AC3 og ikke alle spillere kan spille av filer i dette formatet. AC3 er standard lydformat for DVD-er. For å gjøre DTS tilgjengelig for alle DVD-spillere må man konvertere DTS til AC3.

Vurderinger:4.3 /5(basert på 17 vurderinger)takk for din vurdering!
Publisert av:Den tilVideo Lyd Konverter, Video omformer kilde.Sist oppdatert på 27-08-2018

Legg igjen en kommentar

Vennligst angi navnet ditt!
Vennligst angi innhold!

Kommentar (0)

Få dem nå!
APOWERSOFT
Eksklusive
Gi bort
&
Verdifulle
Rabatter
Lær mer
Apowersoft Unlimited
Ett-klikks-installering av 14+ All Apowersoft-produkter
new
Støtte
Del
Anmeldelsen
Kommentar
Tilbake til toppen