Hva er WMV-format?


WMV – definisjon

Windows Media Video-format, eller WMV-format, er et videoformat utviklet av Microsoft Corporation for å håndtere videoinnhold og strømming av video-innhold på nettet. Denne filtypen lar store filer bli komprimert eller redusert i størrelse for bedre å kunne støtte bruk på nettet samtidig som kvaliteten bevares. WMV er opprinnelig en ikke-standard versjon av MPEG-4, men etter standardisering av SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineer), anses WMV nå å være et åpent standardformat.

Filendelse: WMV

Kategori: Videofil

Popularitet: Populær blant Windows-brukere

Utvikler: Microsoft Corporation

Fakta om WMV

  • Når WMV pakkes inn i ASF-formatet, vil de resulterende filene ha filendelsen ASF.
  • WMV-filer kan også plasseres i AVI- og Matroska-format.
  • WMV-filen som er beskyttet av standard Windows Media DRM-systemet kan ikke spilles av i Microsoft Zune.
  • Hovedkonkurrentene til WMV er RealVideo, AVS, MPEG-4 AVC og MPEG-4 ASP.
  • Microsoft Silverlight-plattformen brukte tidligere WMV som støttet videoformat, men versjon 3 støtter også H.264-formatet.
  • Microsoft har også utviklet WMV Screen og WMV Image for å sørge for spesialinnhold.

Fordeler: WMV krever lite diskplass for å opprettholde kvalitet lik den opprinnelige filen. Derfor er WMV en flott løsning for nettvideoer, ettersom innlastingstiden ikke øker på grunn av den lave filstørrelsen.

Ulemper: Ettersom WMV er et Windows-format er det vanskelig å finne mediespillere for Apple eller Linux som er i stand til å spille av WMV-videoer. På grunn av dette, har ikke WMV vært et standard format for videostrømming.

Sammenligning – WMV som en kodek eller et innholdsformat?

WMV kan normalt betegnes både som en videokodek og et innholdsformat. For å gjøre det mer forståelig kan du lese illustrasjonen nedenfor og finne ut av forskjellene.

i

Som en kodek

Ubehandlet video og lyd-data tar opp for mye lagringsplass. Rollen til kodeken er dermed å komprimere den store mengden av data. Mer presist er en kodek en enhet eller et program som benyttes for å komprimere eller dekomprimere digital data, som video eller musikk. Omkoderen komprimerer datastrømmen til en mindre fil for transportering og lagring, og dekoderen dekomprimerer dem for visning eller konvertering. WMV-kodeken er et mye brukt komprimert videoformat. Dersom man slår sammen videodata komprimert med en WMV-kodek med lyddata komprimert med en lyskodek og slår dem sammen i en innholdsfil, får man en fil merket xxx.wmv. Denne filen inneholder både WMV-kodek og WMV innholdsfil.

ii

Som en innholdsfil

Så snart mediedataene er komprimert i passende formater og fornuftige størrelser, må det pakkes, transporteres og presenteres. Det er dette som er målet til innholdsformater. Det mest vanlige innholdsformatet for em WMV-fil er ASF-formatet som ender på .wmv eller.asf. Når vi ser en enkelt WMV-fil finnes det faktisk tre filer i den: en video-fil, en lyd-fil og innholdsfilen. WMV-filen forteller videospilleren hvilket format videoen og lyden er i og hvordan den skal spille begge filene synkront slik at de er synkronisert.

Hvilke programmer støtter WMV-formatet

Windows Media PlayerWindows Media Player – Windows Media Player forkortes til WMP og er utviklet av Microsoft for å spille av lyd og video og for å vise bilder på PC-er som kjører Windows OS. Microsoft har også lansert utgaver for Mac OS i 2003, men videre utvikling av programvaren er avbrutt.

RealPlayerRealPlayer – Programmet et utviklet av RealNetworks og ble tidligere kalt RealAudio Player. RealPlayer er utviklet er en mediespiller som fungerer på tvers av plattformer og brukes for å spille av multimediefiler. Det finnes ulike versjoner for Windows, Mac OS, Linux, Unix, Android, Symbian og Palm.

KMPlayerK-Multimedia Player – K-Multimedia Player er kjent som KMPlayer og er en mediespiller for Windows OS. Den ble ervervet av Pandora TV, et koreansk selskap for videostrømming, i august 2007.

MPlayerMPlayer – Tidligere ble MPlayer kalt «The Movie Player for Linuz», som senere ble fortkortet til «The Movie Player». Denne spilleren er en åpen kilde mediespiller som er utviklet for Linux av den ungarske programmereren Árpád Gereöffy. Nå er programvaren tilgjengelig for flere operativsystemer, inkludert Windows OS, Mac OS, Linux, Unix osv.

Media Player Classic – Media Player Classic er en kompakt mediespiller for Windows OS. Den ble i starten utviklet som et lukket kilde program men ble senere lisensiert som gratis programvare.

VideoLan VLC Media Player – VLC er en åpen kilde mediespiller som kjører på tvers av plattformer. Programmet er utviklet av VideoLan Project og støtter de fleste filformater og komprimeringsmetoder.

Flip4Mac – Flip4Mac er spesielt kjent som en komponent for QuickTime Player. Microsoft distribuerte Flip4Mac den 12. januar 2006 i stedet for sin egen WMP for Mac OS for å støtte avspilling av Windows Media Video.

3

Fullstendig sett av løsninger for filformatet WMV

i

Konverter MOV til WMV – MOV er et innholdsformat for MPEG-4 video som ofte brukes i Apple sitt QuickTime-program for lagring av videofiler. På tross av kompatibiliteten med Microsoft Windows Media Player, kan ikke dette formatet støttes på andre Windows-baserte enheter, som Microsoft Zune. Dersom du ønsker å vise MOV-filer direkte på slike enheter uten å installere tredjeparts programvare, må du konvertere MOV-filmer til WMV-filmer.

ii

Konverter FLV til WMV – FLV er et flash video-format for overføring av video på nettet. Det bruker normalt Adobe Flash Player for å sende filene. Dette filformatet støttes ikke på Windows-baserte enheter. Dersom du ønsker å vise flash-filmer direkte på slike enheter må du derfor først konvertere dem til WMV-filer.

Legg igjen en kommentar

Vennligst angi navnet ditt!
Vennligst angi innhold!

Kommentar (0)

Få dem nå!
APOWERSOFT
Eksklusive
Gi bort
&
Verdifulle
Rabatter
Lær mer
Apowersoft Unlimited
Ett-klikks-installering av 14+ All Apowersoft-produkter
new
Støtte
Del
Anmeldelsen
Kommentar
Tilbake til toppen