Hva er MOV-format?


MOV – definisjon

MOV anses å være et filformat for QuickTime Player og ble generert og utviklet av Apple Inc. i 1998. Det bruker MPEG-4 kodek for komprimering og inneholder ulike spor for å lagre filmer og andre videofiler. Hvert spor må normalt omkodes med en eller flere kodek-typer. Sammenlignet med andre videoformater gir MOV-filen tap under komprimering, men er likevel ganske anvendelig for dets fantastiske kompatibilitet med ulike mediespillere og redigeringsverktøy. I tillegg til å være kompatibelt med Macintoch-plattformen kjører det også bra på Windows-PC. Til og med enkelte DVCPRO-filer (et DV-format med høy definisjon) er MOV-videoer.

Filendelse: MOV

Kategori: Videofil

Popularitet: Populær blant Apple-brukere

Utvikler: Apple Inc.

Fakta om MOV

  • MOV er et filformat spesielt for Quick Time Player, noe som betyr at det kjører perfekt på Mac.
  • MOV-formatet er produsert av Apple Inc. MP4, som senere ble brukt som internasjonal standard, ble til en stor grad utviklet basert på MOV.
  • MOV og MP4 har mye til felles ettersom de begge bruker MPEG-4 kode for komprimering. Dermed kan de brukes om hverandre i det samme Apple QuickTime-miljøet.
  • MOV er nå et format som gjenkjennes av en rekke datamaskiner og programmer, og det er trygt å bruke for filoverføring.
  • MOV passer for videoredigering og nettoverføring ettersom det kan tilpasses de primære elementene separat.
  • MOV lagrer flere spor uavhengig av hverandre. Det er i stand til å bedre lyd, bildekvalitet og bildeoppløsning separat, noe som gjør det veldig enkelt å redigere.

Fordeler: MOV-filer har høy kompatibilitet og krever lite lagringsplass, og kan spilles av på ulike plattformer. Det gjenkjennes av mange ulike medieplattformer, som Mac, Windows, iOS og Android.

Ulemper: MOV har tap av komprimering i videospor, noe som betyr at videokvaliteten ikke er lik den originale filen. Hvert spor (lyd, video, tekst) i en MOV-fil blir omkodet med en spesifikk kodek. Et program kan spille det av forutsatt at det er i stand til å gjenkjenne kodeken.

MOV VS. AVI

Ulikt MOV, er AVI et gammelt filformat utviklet av Microsoft. Det fulle navnet er Audio Video Interleave, noe som betyr å kombinere videospor sammen ved bruk av komprimering med tap. Selv om kvaliteten av AVI ikke er veldig tilfredsstillende, var det en gang veldig populært for dets høye kompatibilitet. Nå som Apple-brukere stadig øker i tall, blir MOV godtatt av flere og flere. AVI er fremdeles et videoformat som brukes ofte, selv blant brukere som ikke benytter Apple-enheter. MOV og AVI er utviklet av ulike selskaper, og har begge sine fordeler og ulemper. Her er en sammenligning mellom de to formatene.

Kvalitet: Siden begge formatene har komprimering med tap, vil filene til en viss grad tape kvalitet. AVI benytter MPEG-2 for komprimering, mens MOV benytter MPEG-4. Teknisk sett vil derfor MOV-filmer kunne ha bedre kvalitet dersom vi sammenligner disse to filformatene av samme video.

Filstørrelser: MOV inneholder faktisk ikke bare lyd- og videospor men kan også inkludere et tekst-spor. For en video på 3 minutter, er MOV 60MB, mens AVI er 45 MB. Det er tydelig at MOV trenger større lagringsplass. Når det gjelder bitrate vil en høyere parameter bety høyere filstørrelse. Den totale bitraten for MOV er 2900 kbps, mens den for AVI er kun 456 kpbs.

Kompatibilitet: Som nevnt ovenfor, er AVI fremdeles et av de mest populære videoformatene for avspilling og overføring for brukere som ikke bruker Apple. MOV har høy grad av støtte blant de som benytter Apple-enheter som iPhone og Mac.

Programmer som kan åpne MOV-filer

QuickTime playerApple QuickTime Player – Ettersom MOV er utviklet for Apple QuickTime Player, er dette utvilsomt den beste mediespilleren for å spille av MOV videofiler.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – Microsoft Windows Media Player går også godt med MOV-videoer. Du kan åpne MOV-videoer direkte på Windows PC-en uten å installere noe, men det fungerer kun med versjon 10 og nyere.

VLC playerVideoLAN VLC Media Player – VLC, utviklet av VideoLan Project, er en kraftig mediespiller som støtter både lyd- og videofiler, disker, web-kamera, enheter og strømming. I tillegg kan det installeres på ulike plattformer som Mac og Windows. MOV-filer kan spilles av problemfritt på denne spilleren.

Roxio Creator – Roxio Creator (tidligere Easy Media Creator) er en populær multimedia programvare som passer både for Mac og Windows. Programvaren lar deg redigere videoer, lyd, bilder og så videre.

CyberLink PowerDVD – PowerDVD er en avansert film- og mediespiller som kan spille av Ultra HD 4K og 3D-videoer, og som også er nyttig for å spille av QuickTime-filmer. Det har dessuten administreringsverktøy som støtter utforsking, søking, nettdeling og mange andre funksjoner.

3

Alt-i-ett løsninger for MOV-formatet

i

Convert WMV to MOV – WMV er en forkortelse for Windows Media Video, og benyttes ofte for strømming av videoer. Det kan imidlertid ikke tilfredsstille behovene til brukere som har Apple-enheter på grunn av inkompatibilitet. For å løse dette problemet har brukere en tendens til å konvertere til MOV-filmer i stedet.

ii

Konverter AVI til MOV – AVI betraktes som et filformat som støtter strømming av både lyd og video. Det fungerer bra i Windows, men går ikke så godt sammen med Apple-enheter og –programmer. Dersom du ønsker å spille av disse filene på Mac anbefales du å endre AVI til et mer passende format, og da er MOV et godt valg.

iii

Konverter VOB til MOV – VOB er navngitt «Video Object» i DVD-spesifikasjoner. Det er et filformat i DVD-videomedia som dekker digital video, lyd og undertekster. Brukere brenner det ofte til DVD på grunn at den gode kvaliteten. VOB-filer krever imidlertid større lagringsplass sammenlignet med MOV-filer. En 2 timer lang video er for eksempel på 4,7 GB, mens en MOV-fil kun er på 2,4 GB. For å spare lagringsplass er det derfor effektivt å konvertere VOB til MOV.

iv

Konverter SWF til MOV – SWF, forkortelse for Small Web Format, er en Adobe Flash-fil som normalt brukes for animert grafikk, video og lyd på nettet. Mange SWF-filer kan kun vises i Adobe Flash Player. De fleste populære multimediespillere som QuickTime eller bærbare enheter som iPhone kan ikke gjenkjenne SWF-filer. Konvertering fra SWF til MOV kan imidlertid hjelpe deg med å fjerne denne begrensningen.

v

Konverter MP4 til MOV – MP4, kjent som MPEG-4, er et populær format brukt til å lagre video og lyddata. Teknisk sett ble det produsert med utgangspunkt i MOV-formatet. MP4 brukes normalt for å dele videofiler på nettet. Men av og til fungerer ikke MP4 fra en nettside med Apple-enheter som iPhone, iPad, iPod osv. Som standard medieformat utviklet av Apple Inc., er MOV mer passende for operativsystemet i Apple-enheter. Dersom du bruker Mac, er det mye mer stabilt å spille av MOV i stedet for MP4.

Legg igjen en kommentar

Vennligst angi navnet ditt!
Vennligst angi innhold!

Kommentar (0)

Få dem nå!
APOWERSOFT
Eksklusive
Gi bort
&
Verdifulle
Rabatter
Lær mer
Apowersoft Unlimited
Ett-klikks-installering av 14+ All Apowersoft-produkter
new
Støtte
Del
Anmeldelsen
Kommentar
Tilbake til toppen